AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de ondertanden van een specifieke soort buidelkikker in de loop van de evolutie zijn verdwenen en daarna weer terugkeerden.

Buidelkikkers van de soort Gastrotheca guentheri zijn de enige kikkers met tanden op hun boven- en onderkaak. De ondertanden van het dier zijn waarschijnlijk teruggekeerd in de evolutie na een afwezigheid van ruim 200 miljoen jaar.

Dat schrijven wetenschappers van de Stony Brook University in het wetenschappelijk tijdschrift Evolution.

Dollo

Het feit dat de tanden na een lange afwezigheid weer zijn geëvolueerd, is in tegenspraak met de zogenaamde Wet van Dollo. Volgens deze theorie zullen eigenschappen die verloren gaan bij de voorouders van een organisme later in de evolutie niet meer terugkeren.

De wetenschappers kwamen tot de nieuwe bevindingen door het DNA van de buidelkikkers te analyseren en te onderwerpen aan een statistische analyse.

“Ik heb gegevens van fossielen en DNA-sequenties gecombineerd met nieuwe statistische methodes en op die manier aangetoond dat de kikkers de tanden op hun onderkaak meer dan 230 miljoen jaar geleden verloren, maar dat ze opnieuw zijn verschenen in de afgelopen 20 miljoen jaar”, verklaart hoofdonderzoeker John Wiens op BBC News.

Mechanismen

“Het verlies van de ondertanden bij de voorouders van moderne kikkers en de verschijning van die tanden bij Gastrotheca guentheri vormt een sterk bewijs voor het controversiële idee dat anatomische eigenschappen die verloren gaan in de evolutie later opnieuw kunnen evolueren”, aldus Wiens.

Volgens de wetenschapper toont zijn onderzoek aan dat er gaten zitten in de Wet van Dollo. Bij het opnieuw ontwikkelen van ondertanden maakte de door hem bestudeerde buidelkikker waarschijnlijk gebruik van evolutionaire mechanismen die al aanwezig waren in zijn lichaam.

Andes

“Deze buidelkikker heeft weer tanden gekregen op zijn onderkaak, zonder dat de mechanismen voor het ontwikkelen van tanden weer opnieuw tot stand hoefden te komen”, aldus Wiens.

De buidelkikker Gastrotheca guentheri komt voor op de bosrijke hellingen van de Andes in Colombia en Ecuador. De soort wordt met uitsterven bedreigd.