NIJMEGEN - Mannen en vrouwen die gemakkelijk voor een ander vallen terwijl ze al een relatie hebben, hebben minder controle over een bepaald gebied in de hersenen.

Het goede nieuws is dat ze dat gebied, dat de zelfregulering bepaalt, kunnen trainen door het maken van testjes, door meditatie of door te oefenen met 'mindfulness', een bepaalde manier van denken.

Dat heeft sociaal psycholoog Johan Karremans van de Radboud Universiteit vrijdag in Nijmegen gezegd op een symposium over liefdesrelaties.

Karremans onderzocht met een aantal medewerkers wat er in de hersenen gebeurt als mensen een aantrekkelijk persoon tegenkomen.

Cognitieve controle

In het voorste deel van de hersenen zit een gebied dat de mate van cognitieve controle van mensen bepaalt. Mensen bij wie dit gebied minder functioneert, flirten meer en eerder volgens Karremans. ''Mannen met weinig zelfregulering slaan sneller op hol als ze een beauty zien en gaan ook langer door'', aldus de wetenschapper.

Hersenonderzoek bij proefpersonen heeft uitgewezen dat mensen met een hoge zelfregulering zich veel minder uitsloven voor bijvoorbeeld een aantrekkelijke collega. Als deze mensen al een relatie hebben, reageren ze ook veel minder heftig op een aantrekkelijk alternatief, aldus de psycholoog.