AMSTERDAM – De piramide van Cheops bevat twee geheime kamers. Dat beweert een Franse onderzoeker op basis van een 3D-simulatie van het bouwwerk.

Architect Jean-Pierre Houdin gelooft dat de beroemdste piramide van Egypte twee voorkamers herbergt waarin meubels zijn te vinden. Deze meubels zouden zijn bestemd voor gebruik in het hiernamaals door farao Chufu. Dat meldt Discovery News.

“Ik ben ervan overtuigd dat er twee voorkamers in de piramide zijn”, verklaart Houdin. “Wat ik wil doen, is ze vinden.”

3D-model

De architect kwam tot zijn theorie door gegevens over de pyramide van Cheops te bestuderen en een 3D-model van het bouwwerk te maken.

Bepaalde blokken in de noordelijke muur van de piramide van Cheops zouden erop wijzen dat archeologen daar een gang over het hoofd hebben gezien. Deze gang zou naar de twee geheime kamers leiden. De mensen die de farao ooit begroeven zouden de piramide weer hebben verlaten via de passage.

Houdin ondersteunt zijn theorie verder met vondsten in andere grafmonumenten. Zo zou de piramide van Snofroe vertrekken bevatten die vergelijkbaar zijn met de twee geheime kamers die Houdin denkt aan te treffen in de piramide van Cheops.

Afgewezen

Later dit jaar zal een team van Canadese wetenschappers de piramide van Cheops van buitenaf onderzoeken met zogenaamde warmtebeeldcamera’s die temperatuurverschillen in het bouwwerk kunnen vastleggen. Volgens Houdin kan het bestaan van de twee geheime kamers dan worden bewezen.

Eerder voerde Houdin zelf actie om een verkenningstocht te mogen uitvoeren in de piramide, maar zijn verzoek werd afgewezen door de Egyptische autoriteiten.