WASHINGTON - De vondst van een eeuwenoude verzameling gereedschap in de Verenigde Arabische Emiraten lijkt erop te wijzen dat de moderne mens veel eerder dan tot dusver werd gedacht het Afrikaanse continent verliet en zijn verovering van de wereld begon.

Dat meldden archeologen donderdag in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science.

De wetenschappers hebben in Jebel Faya, een archeologische vindplaats in de buurt van Dubai, primitieve bijlen, priemen en krabbers aangetroffen.

Onderzoek wees uit dat het gereedschap tussen de 100.000 en 125.000 jaar oud is. Tot nu toe dachten de meeste wetenschappers dat de moderne mens tot 60.000 jaar geleden alleen in Afrika leefde.

Smaller

De archeologen onderzochten ook historische veranderingen in het klimaat en de zeespiegel in de regio. Zij concluderen dat de zeestraat die de Hoorn van Afrika en het Arabisch schiereiland scheidt, destijds smaller was dan nu.

Ook zou het gebied, dat nu hoofdzakelijk uit woestijn bestaat, toen een vochtiger klimaat hebben gekend met meer begroeiing zodat de primitieve mens er makkelijker kon overleven.

Rode Zee

Wetenschappers dachten tot nu toe dat de mens zich vanuit Afrika langs de randen van de Middellandse Zee verder verspreidde naar Europa. Nu blijkt dat zij mogelijk ook verder naar het zuiden de Rode Zee zijn overgestoken.

Van daaruit konden zij dan, geholpen door gunstige klimatologische omstandigheden, verder uitwaaieren richting Europa, Azië en Australië.