AMSTERDAM – Mensen in de prehistorie zagen de vos mogelijk als gezelschapsdier. Dat blijkt uit een archeologische vondst van Britse wetenschappers in Jordanië

De onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben in het noorden van Jordanië een 16.500 jaar oud graf blootgelegd waarin een vos samen met een mens is begraven en later is verplaatst naar een ander graf.

De ontdekking suggereert dat er een emotionele band bestond tussen de overledene en het dier. Mogelijk werd de vos zelfs als huisdier gehouden, zo melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.

Hiernamaals

‘Wat we hebben gevonden is waarschijnlijk een geval waarbij een vos is gedood en begraven bij zijn eigenaar”, verklaart onderzoeksleidster Lisa Maher op nieuwssite Physorg.com.

“Later is het graf om onbekende redenen weer geopend en zijn de menselijke resten verplaatst. Maar omdat de band tussen de vos en de mens blijkbaar erg sterk was, is het lichaam van de vos ook verplaatst, zodat de begraven persoon niet alleen was in het hiernamaals”, aldus Maher.

Honden

Het graf in Jordanië waarin de vos is aangetroffen, is 4000 jaar ouder dan het oudste menselijke graf waarin honden zijn gevonden.

“De begraafplaats biedt intrigerend bewijs voor een relatie tussen mensen en vossen die ouder is dan elk ander vergelijkbaar voorbeeld van domesticatie van dieren”, verklaart onderzoeksleidster Lisa Maher.

Getemd

De wetenschappers vermoeden echter dat vossen nooit definitief zijn getemd door de mens en dat daarom honden later hun plaats hebben ingenomen als de vaste gezelschapsdieren van mensen.