Zaterdag 25 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Duiven 'ruiken' weg naar huis

AMSTERDAM – Duiven gebruiken hun neus om van grote afstand de weg naar huis te vinden. Dat hebben Italiaanse wetenschappers aangetoond.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Als het rechterkanaal in de neus van duiven wordt geblokkeerd, hebben de vogels grote moeite om terug naar hun nest vliegen.

De dieren creëren normaal gesproken vooral met hun rechterneusgat een soort map op basis van geuren, waarmee ze de weg vinden. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Pisa in het wetenschappelijk tijdschrift Experimental Biology.

Reukvermogen

“Geuren zijn belangrijke aanwijzingen voor duiven aan de hand waarvan ze kunnen begrijpen waar ze zich bevinden in relatie tot hun woonplaats”, verklaart ze op BBC News.

De wetenschappers onderzochten de invloed van het reukvermogen van duiven op hun navigatievermogen doormiddel van een experiment. 

Afplakken

Ze lieten een grote groep duiven vanuit de Italiaanse plaats Cigoli terugvliegen naar hun nest in Pisa. Bij sommige vogels plakten ze het rechterkanaal in hun neus af, bij andere duiven werd het linkerneusgat geblokkeerd.

Vervolgens werd de route die de dieren aflegden in kaart gebracht met behulp van een GPS-chip. Uit het onderzoek bleek dat de duiven die hun rechter neusgat niet konden gebruiken er veel langer over deden om de weg naar huis te vinden. Ze stopten ook vaker en namen grote omwegen.


 

Aanbevolen artikelen