AMSTERDAM – Mensen met transseksuele gevoelens zijn op een hersenscan te herkennen aan de structuur van witte hersenmassa. Dat beweren Spaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Het brein van mensen met transseksuele gevoelens heeft een afwijkende structuur van witte massa in vier hersengebieden.

Bij vrouwelijke transseksuelen hebben deze gebieden vooral mannelijke kenmerken. Bij mannen met transseksuele gevoelens zit de structuur tussen typisch mannelijk en typisch vrouwelijk in. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Gevoel

“Voor het eerst is aangetoond dat het brein van vrouwen met transseksuele gevoelens mannelijke kenmerken heeft”, verklaart hoofdonderzoeker Antonio Guillamon. “Het brein van mannelijke transseksuelen is niet helemaal mannelijk en ook niet compleet vrouwelijk. Maar ze voelen zich wel helemaal vrouwelijk.

De Spaanse onderzoekers van de Universidad Nacional de Educacion a Distancia doen uitgebreid verslag van hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Psychiatric Research.

Jonge kinderen

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door het brein van 18 mannelijke en 18 vrouwelijke transseksuelen te vergelijken met de hersenen van mannen en vrouwen zonder transseksuele gevoelens.

Volgens sommige hersenonderzoekers zal het in de toekomst mogelijk zijn om transseksualiteit al bij jonge kinderen te herkennen met behulp van hersenscans.

Leeftijd

De Spaanse wetenschappers waarschuwen echter dat de verschillen in het brein die wijzen op transseksualiteit pas op later leeftijd kunnen ontstaan.

“Transseksuele gevoelens kunnen vroeg of juist laat ontstaan bij mensen en het is ons nog niet duidelijk waardoor dat verschil optreedt”, aldus wetenschapper Guillamon.