KUANTAN/KUALA LUMPUR - Ongeveer zesduizend genetisch gemanipuleerde muggen binden in Maleisië de strijd aan met de knokkelkoorts. Die ziekte werd het afgelopen jaar zeker 134 mensen in het Aziatische land fataal.

De muggen zijn in december vrijgelaten in een onbewoond deel van de deelstaat Pahang, meldde het Instituut voor Medisch Onderzoek (IMR), een overheidsinstelling, woensdag.

Het experiment is omstreden. Tal van organisaties hebben gewaarschuwd dat het onbedoelde gevolgen kan hebben.

''Het verbaast ons dat dit zonder kennisgeving vooraf is gedaan, gezien de grote zorgen die wetenschappers, milieubewegingen en bewoners van de regio hebben geuit'', aldus onderzoeker Lim Li Ching van Third World Network.

Geen bezorgdheid

De mannetjesmuggen zijn zo gemanipuleerd dat hun nakomelingen snel sterven. Het vrouwtje van de muggensoort brengt de knokkelkoorts over.

Wanneer de gemanipuleerde muggen zich met de gewone muggen mengen, zou de populatie daarvan door de sterfte gaan afnemen.

De autoriteiten hebben laten weten dat er geen reden tot bezorgdheid is. Deze mug, de Aedes aegypti, leeft maar vijf dagen en het experiment is op 5 januari met succes afgerond. Er staan geen nieuwe, soortgelijke experimenten op het programma, verzekerde het IMR.