LONDEN - Wetenschappers buigen zich maandag tijdens een conferentie in Londen over een gewichtige kwestie. Ze stellen dichtbij een nieuwe definitie van de kilo te zijn.

De eenheid van massa staat nu nog gelijk aan de massa van het prototype van de kilogram. Dat is een cilinder van platina en iridium, die zich sinds 1889 bevindt in een kluis in het Internationale Bureau voor Gewichten en Maateenheden (BIPM) in Sèvres, een buitenwijk van de Franse hoofdstad Parijs.

Experts van het BIPM ontdekten in 2007 dat het stuk metaal door onbekende oorzaak 50 microgram aan gewicht had verloren ten opzichte van het gemiddelde van enkele tientallen kopieën.

Sindsdien broeden deskundigen op een wetenschappelijke formule die het fysieke object kan vervangen als wereldwijde standaard voor de kilo.

Vorderingen

Maandag komen internationale wetenschappers in Londen samen in het gebouw van The Royal Society, de Britse nationale academie van wetenschappen, om te praten over hun vorderingen in onderzoeken naar de nieuwe formule voor de kilo. Het is nog onduidelijk wanneer het prototype voor de kilo in Frankrijk precies overbodig wordt.

Het op 11 oktober 1960 ingevoerde Internationale Stelsel van Eenheden onderscheidt zeven basiseenheden. Dat zijn de fundamentele eenheden voor natuurkundige grootheden.

Fysiek object

Naast de kilogram gaat het om de meter (lengte), seconde (tijd), ampère (elektrische stroom), kelvin (absolute temperatuur), mol (hoeveelheid stof) en candela (lichtintensiteit). De kilo is de enige basiseenheid die nog wordt gedefinieerd door een fysiek object.