AMSTERDAM – De mannelijke nakomelingen van muizen die aan polygamie doen, zijn vruchtbaarder dan hun seksegenoten die zijn geboren uit monogame voorouders. Dat hebben Australische wetenschappers vastgesteld.

Mannelijke muizen die voortkomen uit meerdere generaties van polygame voorouders hebben een betere kwaliteit sperma dan mannetjes met een monogame achtergrond. Ze slagen er daardoor beter in om vrouwtjes te bevruchten.

Die bevinding is volgens onderzoekers van de University of Western Australia het bewijs dat seksuele competitie de mannelijke vruchtbaarheid kan verhogen. Dat schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Evolutionary Biology.

Genetische test

Huizmuizen kunnen zich afwisselend polygaam of monogaam gedragen. Bij hun experiment hielpen wetenschappers de natuur echter een handje. Ze kweekten in het laboratorium een muizenfamilie van 12 generaties muizen die werden gestimuleerd om polygaam met elkaar te paren en een groep van hetzelfde aantal generaties monogame muizen. 

Uiteindelijk lieten ze mannelijke muizen uit de twee families steeds om de beurt paren met hetzelfde vrouwtje. De nakomelingen van deze vrouwtjes werden vervolgens onderworpen uit een genetische test, waarmee kon worden bepaald door welk mannetje ze waren bevrucht.

Sperma

Uit het experiment bleek dat de mannetjes uit de polygame groep er veel vaker in slaagden om het vrouwtje te bevruchten dan hun monogame concurrenten.

Als de polygame muizen als eerste mochten paren, waren ze in 76 procent van alle gevallen de vader van het kroost. Wanneer ze pas na hun monogame seksegenoten mochten paren, won hun sperma in 56 procent van de gevallen de race naar de eicel van het vrouwtje.

Beweeglijker

Volgens hoofdonderzoeker Maximilian Tourmente zijn muizen met een polygame achtergrond vooral vruchtbaarder, omdat ze beter sperma ontwikkelen. 

Uit tests blijkt bijvoorbeeld dat hun sperma beweeglijker is, zo verklaart de onderzoeker in New Scientist. Verder produceren polygame mannetjes over het algemeen ook meer sperma dan monogame muizen.