BAARN - Antioxidanten kunnen de vruchtbaarheid van een man verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Auckland.

Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers de gegevens van 1000 stellen die zich bij vruchtbaarheidsklinieken hadden aangemeld.

De meeste van deze mannen hadden een lage spermakwaliteit. De kans op een zwangerschap bleek veel groter als een man bepaalde vitamines of andere antioxidanten nam.

DNA

Het gebruik van antioxidanten is gebaseerd op de theorie dat ze de vrije radicalen aanpakken. Deze kunnen het DNA in het sperma beschadigen. Dit is van essentieel belang voor het creëren van een embryo.

Volgens hoofdonderzoeker Marian Showell van de University of Auckland in Nieuw-Zeeland kan het bij een vruchtbaarheidsbehandeling helpen om mannen supplementen met antioxidanten te laten slikken.

Arts

Verder onderzoek moet uitwijzen of antioxidanten echt effect hebben. De onderzoekers benadrukken dat mannen die denken baat denken te hebben bij het slikken van antioxidanten er goed aan doen om dit altijd in overleg met een arts te doen.