AMSTERDAM - Archeologen in Egypte zullen waarschijnlijk binnenkort de graftombe opgraven van Anchesenamon, de vrouw van Toetanchamon. Dat voorspelt onderzoeksleider Zahi Hawass.

De laatste rustplaats van Anchesenamon bevindt zich vermoedelijk in de Vallei der Koningen. In dit gebied zijn al 63 graftombes van leden van koninklijke families uit het Oude Egypte opgegraven.

Binnenkort wordt de 64e tombe blootgelegd. Volgens Zahi Hawass - onderzoeksleider van de Egyptische archeologische dienst - is de kans aanzienlijk dat dit graf toebehoort aan de vrouw van Toetanchamon.

Halfbroer

“We hebben aanwijzingen gevonden dat deze tombe bestemd zou kunnen zijn voor Anchesenamon”, verklaart Hawass op Discovery News. “Ik hoop dat het gaat om een intacte tombe.”

Anchesenamon werd geboren rond het jaar 1348 voor Christus. Ze was de derde dochter van farao Achnaton en diens vrouw Nefertiti. Op 13-jarige leeftijd trouwde ze met haar vermoedelijke halfbroer Toetanchamon. Uiteindelijk zou ze de vrouw worden van vier achtereenvolgende farao’s.

Begraven piramide

Overigens verwacht Hawass in het jaar 2011 meer grote archeologische ontdekkingen in Egypte. Zo hebben zijn medewerkers op satellietfoto’s een begraven piramide ontdekt in de dodenstad Dasjoer. “Op dit moment zijn we deze piramide aan het uitgraven”, aldus Hawass.

De archeoloog denkt in het ondergrondse bouwwerk het graf van een koning uit de 13e Dynastie aan te treffen. In deze tijd brak er een felle strijd om de troon uit en regeerden meer dan 70 farao's.

“De naam van deze koning weten we dan ook nog niet, aangezien we nog veel koningen uit de dertiende dynastie missen”, aldus Hawass.