Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Robots geven les op basisscholen in Zuid-Korea

AMSTERDAM – Leerlingen op basisscholen in de Zuid-Koreaanse stad Daegu krijgen sinds deze week Engelse les van 29 robots. De apparaten worden bestuurd door leraren op de Filippijnen.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De 29 onderwijsrobots zijn ongeveer een meter groot en rijden op wielen door klaslokalen in Daegu.

Ze kunnen spreken met de leerlingen en gebaren maken met hun armen. Hun hoofd bestaat uit een televisiescherm, waarop een geanimeerd gezicht is afgebeeld. Dat meldt persbureau AFP.

De apparaten worden op afstand bestuurd door onderwijzers op de Filippijnen. De gezichtsuitdrukkingen van de menselijke leraren worden gedetecteerd door camera’s en weergegeven op het gezicht van de robots.

Goedkoper

De lessen van de robots zijn onderdeel van een ruim één miljoen euro kostend proefproject van het Zuid-Koreaanse Ministerie van Onderwijs. De leraren op wielen zijn ontwikkeld door wetenschappers van het Korea Institute of Science and Technology.

Volgens hoofdonderzoeker Sagong Seong-Dae zijn de apparaten uiteindelijk goedkoper dan menselijke leraren, omdat ze worden bestuurd vanuit de Filippijnen. “Goed opgeleide Filippijnse leraren zijn veel goedkoper dan de leraren hier in Zuid-Korea”, verklaart de wetenschapper op nieuwssite Physorg.com.

Zingen

De robots praten niet alleen met de kinderen, maar lezen ook boeken voor en zingen en dansen op muziek. De leerlingen reageren volgens onderwijsexperts goed op hun nieuwe leraren.

“De kinderen lijken het allemaal geweldig te vinden, aangezien de robots er schattig en interessant uitzien”, verklaart Kim Mi-Young, woordvoerster van het Ministerie van Onderwijs. “Maar sommige volwassenen zijn ook geïnteresseerd. Ze vinden het makkelijker om tegen een robot te praten, dan tegen een echte persoon.”

Vervanging

Volgens Mi-Young zullen de apparaten menselijke leraren nooit helemaal kunnen vervangen. “Dat is niet de bedoeling van dit project. We willen vooral de interesse van de kinderen wekken.”

Robotontwerper Sagon Seong-Dae ziet wel veel voordelen in het vervangen van menselijke leraren door robots.

“Deze apparaten zullen nooit klagen over hun ziektekostenverzekering, of secundaire arbeidsvoorwaarden”, zegt hij. “Ze zullen de scholen ook niet verlaten voor een beter betaalde baan in Japan. Het enige dat ze nodig hebben is af en toe een reparatie en een software-update.”


Lees meer over:

OnderwijsRobots

Aanbevolen artikelen