AMSTERDAM – Een internationaal team van wetenschappers heeft het genoom ontrafeld van een cacaoboom die verantwoordelijk is voor de productie van de beste chocola ter wereld.

Onderzoekers van onder meer Penn State University zijn er bij een DNA-analyse van de cacaoboom Theobroma cacao in geslaagd om honderden genen te identificeren die bescherming kunnen bieden tegen ziektes en insecten.

De boom kan in de toekomst mogelijk gemakkelijker en in meer gebieden worden gekweekt als deze genen worden gemanipuleerd. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics.

Oogst

“Onze analyse heeft geleid tot de ontdekking van honderden genen die betrokken zijn bij de opbouw van weerstand tegen ziekteverwekkers”, verklaart hoofdonderzoeker Mark Guiltinan van Penn State University op nieuwssite Physorg.com. “Deze genen kunnen helpen bij de ontwikkeling van een elitesoort cacao.”

De Theobroma cacao wordt beschouwd als de boom die de beste en fijnste cacao ter wereld produceert. Maar de oogst van deze speciale cacao beslaat slechts vijf procent van de wereldwijde cacao-oogst, omdat de boom relatief weinig cacao produceert en gevoelig is voor ziektes.

Smaak

De wetenschappers brachten in totaal 84 procent van het genoom van de Theobroma cacao in kaart. Ook analyseerden ze het microRNA van de boom omdat deze nucleotiden grote invloed hebben op de afstemming van genen.

De onderzoeksresultaten kunnen volgens de wetenschappers niet alleen leiden tot de productie van kwaliteitschocola. Met behulp van enkele nieuw ontdekte genen zou mogelijk ook de smaak en de structuur van chocola kunnen worden aangepast.