AMSTERDAM - Met poppen spelen blijkt geen unieke menselijke eigenschap te zijn. Uit Amerikaans onderzoek komt naar voren dat jonge chimpansees stokjes gebruiken als speelgoed.

Onderzoekers van Bates College en Harvard University ontdekten dat bij een populatie wilde chimpansees in het Kibale National Park in Uganda, meldt het Britse tijdschrift NewScientist. De jonge chimpansees spelen met stokjes zoals kleine kinderen met poppen spelen.

De apen wiegen de stokjes en maken zelfs nestjes waar ze ’s nachts in kunnen slapen. Dit gedrag komt vooral voor bij vrouwelijke chimpansees.

Wetenschappers analyseerden data van veertien jaar observatie van wilde chimpansees. Ze hanteren vier categorieën voor het gebruik van stokken: als instrument om gaten te onderzoeken, als wapen, als een attribuut om mee te spelen, en, in essentie, als poppen.

Eerste verjaardag

Dat laatste noemen de onderzoekers ‘stokjes dragen’. In ruim driehonderd observaties bleek dat het vooral voorkomt bij jeugdige chimpansees, vaker bij vrouwtjes dan bij mannetjes, en bij vrouwtjes alleen voor hun eerste verjaardag.

Volgens een van de onderzoekers kwam het ook wel voor bij volwassen chimpansees, maar nooit nadat ze zelf moeder zijn geworden. Dat wijst erop dat de apen de kunst van het met poppen spelen afkijken bij andere jongeren, en niet bij volwassen soortgenoten.

Chimpansees spelen ook met poppen