AMSTERDAM - Zeven Britse organisaties hebben gezamenlijk het advies uitgebracht om ’s middags korte tijd onbeschermd in de zomerzon te zitten. Dit omdat de huid onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaakt.

Organisaties als Cancer Research UK en the National Osteoporosis Society menen dat het goed is om meerdere keren in de week tien a vijftien minuten zonder zonnebrandcrème op in de zomerzon door te brengen, meldt BBC news.

Het advies werd afgegeven omdat deskundigen vermoeden dat de angst voor huidkanker mensen te voorzichtig heeft gemaakt met zonnestraling.

Rood

Volgens de experts is het prima om even in de felle zon te komen, zolang mensen de onbeschermde huid voordat hij rood wordt bedekken met kleding of insmeren.

"Volledige bescherming door middel van een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is niet ideaal voor het vitamine-D-gehalte”, zegt professor Rona Mackie van the British Association of Dermatologists.

Volgens haar vormt het nieuwe advies een goede balans tussen een adequaat vitamine-D-gehalte en het risico op huidkanker.

Aandoeningen

De Britse overheid adviseert zwangere vrouwen en kinderen onder de vijf jaar al om vitamine D te slikken. Vitamine D, dat onder andere in vette vis en lever zit, houdt de botten stevig en beschermt tegen aandoeningen als osteoporose.

Verder is er enig bewijs dat een laag vitamine-D-gehalte in het bloed verband houdt met het risico op het ontwikkelen van kanker.