AMSTERDAM – Duitse onderzoekers beweren een man te hebben genezen van hiv. Dit door middel van chemotherapie en stamceltransplantatie.

Dat berichten verschillende buitenlandse media op basis van een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Blood Journal.

De man, die al langer hiv-patiënt was, werd in 2007 opgenomen in een Duits ziekenhuis met acute myeloïde leukemie. Dat is een vorm van leukemie die het immuunsysteem uitschakelt. Hij ontving daarvoor chemotherapie.

De man onderging daarnaast stamceltransplantatie in 2007 en stopte vervolgens met het nemen van zijn medicijnen tegen de hiv-infectie, aids wordt meestal veroorzaakt door een hiv-infectie.

Ruim een jaar later, nadat de leukemie terugkeerde, onderging de man een tweede ronde chemotherapie en opnieuw een stamceltransplantatie van dezelfde donor als de eerste keer.

Genmutatie

De stamcellen van de donor bevatten een zeldzame geërfde genmutatie die de persoon resistent maakte tegen hiv. Na 3,5 jaar geen medicijnen te hebben ingenomen, vertoont de patiënt geen tekenen meer van hiv en zijn immuunsysteem is tevens volledig hersteld.

De onderzoekers maken uit deze resultaten op dat het zeer waarschijnlijk is dat deze man genezen is van hiv. Dat zou de eerste keer zijn dat dit gebeurt. De hiv-infectie was bij de man al eerder verdwenen, maar de onderzoekers verwachtten dat de infectie terug zou keren.

Weinig invloed

Deskundigen op het gebied van hiv en aids denken echter dat dit geval weinig invloed zal hebben op de praktijk.

“Dit is waarschijnlijk een medicijn, maar het heeft een prijs. Om de stamcellen te ontvangen moet het volledige immuunsysteem uitgeschakeld zijn. De meeste mensen met hiv hebben echter geen myeloïde leukemie.”

Zelf het immuunsysteem uitschakelen is erg gevaarlijk, aldus dr. Michael Saag, betrokken bij de Universiteit van Alabama en het Aids Center in Birmingham.

Bevestiging

Volgens Saag is het geval wel een bevestiging van wat onderzoekerss al dachten: wanneer de cellen die besmet zijn met hiv vervangen worden door gezonde cellen, verdwijnt de hiv-infectie.

Toch zal deze wetenschap volgens de deskundige niet breed gebruikt worden in de medische wereld omdat de levensverwachting van mensen met hiv tegenwoordig al erg goed is.