KOLKATA - De Bengaalse tijger wordt steeds kleiner. Dat komt volgens onderzoekers omdat de dieren veel stress hebben. Het leefgebied van de tijger wordt in India de laatste jaren steeds kleiner en de dieren hebben daar zichtbaar last van.

De wetenschappers onderzochten de tijgers in het grensgebied tussen India en Bangladesh. In vergelijking met tien jaar geleden zijn de roofdieren kleiner en lichter.

''We waren verrast dat er dieren waren die maar 98 kilo wogen'', aldus de directeur van het tijgerreservaat Sunderbans. Het gemiddelde gewicht van een volwassen tijger hoort rond de 140 kilo te liggen.

Ontbossing en zeeniveau

Niet alleen de ontbossing speelt een rol, maar ook het stijgende zeeniveau. Doordat het water hoger staat, worden de mangrovebossen waar de tijgers leven steeds zouter. Daardoor zijn er minder zoetwaterpoelen waar de dieren kunnen jagen op hun prooi.

''De tijgers zijn psychisch gestrest en trekken nu, geleid door ondervoeding en honger, het door mensen bewoonde gebied in op zoek naar geiten en koeien'', aldus onderzoeker Pranabesh Sanyal. Volgens de laatste telling van 2001-2002 leven in het gebied ongeveer 274 tijgers.

Op een internationale top spraken de dertien landen die nog tijgers hebben recentelijk af maatregelen te nemen om het dier te beschermen. Stropers, illegale handel en ontbossing zullen worden aangepakt zodat in 2020 de populatie tijgers is verdubbeld tot minstens zevenduizend exemplaren. Een eeuw geleden leefden er nog 100.000 tijgers in het wild.