WASHINGTON - Voor het eerst in de geschiedenis heeft een bedrijf een ruimteveer gelanceerd, deze in een baan om de aarde gebracht en daarna weer veilig laten landen. De zogeheten Dragon van het Amerikaanse bedrijf SpaceX draaide woensdag twee rondjes om de aarde.

 Het ruimteveer werd met behulp van een Falcon 9-raket gelanceerd vanaf de basis van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in Cape Canaveral, Florida. Tien minuten later kwam het veer in een baan om de aarde. Nog eens vier uur later landde de capsule veilig en wel in de Grote Oceaan.

''Het SpaceX Dragon ruimteveer is succesvol geland in de oceaan. Missie succesvol!'', zo twitterde NASA aan het einde van de missie.

Het ruimteschip heeft ruimte voor zeven bemanningsleden en een vracht spullen, maar was tijdens de test onbemand. Momenteel liggen er vooral hebbedingetjes in het voertuig, die bij terugkomst op aarde kunnen worden uitgedeeld.

Ruimtereizen particulieren

Mogelijk kan SpaceX in de toekomst ruimtereizen voor particulieren gaan aanbieden. Ook kan de raket van het bedrijf de taken van de space shuttle (het bevoorraden van het Internationaal Ruimtestation ISS) overnemen, wanneer NASA die volgend jaar uit de roulatie neemt.

Omdat het nog wel even duurt voor de raketten ingezet kunnen worden, nemen vooralsnog Russische raketten dat werk over.

Testvlucht

In 2011 heeft SpaceX nog een testvlucht gepland, waarbij de raket richting het ISS vliegt. Tijdens een latere missie moet het ruimteschip bij het ruimtestation aankoppelen en mensen en vracht vervoeren.

Het bedrijf hoopt eind 2011 klaar te zijn voor het echte werk, maar liet weten dat het waarschijnlijk langer zal duren om alles goed voor te bereiden.

Raket SpaceX