AMSTERDAM - Wetenschappers in Kenia hebben één van de meest bijzondere soorten vliegen ter wereld voor het eerst sinds lange tijd weer gelokaliseerd.

De vlieg van de soort Mormotomyia hirsuta is herontdekt in een spleet van een grote rots ten oosten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi door wetenschappers van het International Centre of Insect Physiology and Ecology. 

De zeldzame dieren zijn ongeveer een centimeter groot en hebben een harig lichaam. Dat meldt de Britse krant The Guardian

De bijzondere vliegensoort werd voor het eerst waargenomen in 1933 en was ondanks enkele wetenschappelijke zoektochten niet meer gezien sinds 1948.

Vliegen

In de volksmond wordt het insect de 'verschrikkelijke harige vlieg' genoemd. Ondanks zijn afschrikwekkende uiterlijk is het dier ongevaarlijk. Gek genoeg kan het insect ook niet vliegen.

De onderzoekers in Kenia hebben enkele exemplaren uit de rotsspleet meegenomen om in het laboratorium te kunnen bepalen tot welke familie de insecten behoren. Sommige wetenschappers twijfelen namelijk of de Mormotomyia hirsuta gezien zijn bijzondere uiterlijk wel echt een vlieg is.

Evolutie

“We hebben nieuwe exemplaren verzameld om met een moleculaire analyse vast te kunnen stellen waar vlieg past in het evolutionaire proces”, verklaart onderzoeker Robert Copeland op BBC News.

Over de leefwijze van het bijzondere insect is nauwelijks iets bekend. Zo is het nog de vraag of en hoe de vlieg zich over grote afstanden verplaatst zonder te kunnen vliegen.

Liften

“De vlieg heeft op het eerste gezicht geen tentakels waarmee hij zich kan vastklampen aan andere dieren. Maar misschien slaat hij zijn lange poten wel om een vleermuis om zo mee te liften”, verklaart Copeland.

“Aan de andere kant is het dier nog nooit op een andere plek gevonden dan in dit gebied. Dus misschien heeft dit insect gewoon maar een heel klein leefgebied”, aldus de onderzoeker.