EINDHOVEN - Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee prostaatkanker dankzij ultrageluid nauwkeuriger kan worden opgespoord.

Dat meldde de TU/e dinsdag.

Nu wordt prostaatkanker nog opgespoord met een bloedtest, gevolgd door een biopsie waarbij weefsel uit de prostaat wordt weggenomen voor onderzoek. Die methode is echter niet altijd nauwkeurig en leidt nog vaak tot een verkeerde diagnose.

Bij de nieuwe techniek wordt een ongevaarlijk contrastmiddel ingespoten waarmee het weefsel van buitenaf in beeld wordt gebracht. Bloedvaatjes in een tumor hebben een ander patroon dan in gezond weefsel en die verschillen kunnen met behulp van ultrageluid zichtbaar worden gemaakt.

Nauwkeurig

Van vier patiënten waarop de onderzoekers de techniek hebben getest, werd later de aangetaste prostaat verwijderd. De plaats van de tumoren bleek nauwkeurig overeen te stemmen met de gemaakte beelden, aldus onderzoeker Massimo Mischi.

Artsen kunnen de methode mogelijk gebruiken om bij biopsies gerichter te werken, zodat zij minder vaak naast de tumor prikken en zo de diagnose missen. Het uiteindelijk doel is dat artsen geheel op basis van de beelden, en dus zonder belastende biopsie, kunnen beslissen welke behandeling noodzakelijk is.

Agressief

De onderzoekers denken dat de nieuwe techniek ook inzichtelijk kan maken hoe agressief een tumor is. Daardoor kan het aantal overbodige ingrepen mogelijk sterk worden verminderd. Veel prostaattumoren groeien zo langzaam dat het beter is niet te opereren.

In Nederland krijgen jaarlijks tienduizend mannen te horen dat zij prostaatkanker hebben. Er overlijden 2500 Nederlandse mannen per jaar aan de ziekte.