WAGENINGEN - Malariamuggen steken liever iemand die de huidbacterie stafylokok bij zich draagt dan iemand met een pseudomonasbacterie. Mensen die veel verschillende soorten huidbacteriën hebben, zijn eveneens minder aantrekkelijk voor de malariamug.

De aanwezigheid van huidbacteriën bepaalt de geur van menselijke transpiratie.

Dat heeft onderzoeker Niels Verhulst van de Wageningen Universiteit ontdekt. Verhulst promoveert deze maand op zijn nieuwe inzicht. De Wageningen Universiteit doet al langer onder meer met financiële steun van de Gates Foundation onderzoek naar de bestrijding van malaria, een ziekte waaraan wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen lijden.

Eerder bleek al dat de muggen reageren op zweetsokken. Verhulst heeft nu ontdekt waarom bepaalde zweetsokken zo aantrekkelijk zijn voor de mug.

Geurval

De Wageningse onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen een een geurval om malariamuggen te lokken. In zo'n geurval moeten lokstoffen zitten, die de muggen aantrekkelijker vinden dan het menselijk lichaam.

Een mens scheidt volgens Verhulst meer dan driehonderd verschillende geurstoffen af. Nu is vastgesteld dat de muggen bepaalde huidbacteriën lekker vinden en andere juist niet, is het volgens de onderzoeker eenvoudiger geworden om de juiste inhoud voor een geurval te bepalen.