AMSTERDAM - Astronomen hebben een nieuwe manier bedacht om hun problemen op te lossen. Ze nodigen onderzoekers van andere wetenschappelijke disciplines uit om een handje te helpen.

Er is zelfs een wedstrijd aan verbonden: GREAT 2010. Het initiatief komt van NASA's Jet Propulsion Laboratory en een aantal Europese universiteiten. De afkorting GREAT staat voor GRavitational lEnsing Accuracy Testing: het draait dus allemaal om het kosmische verschijnsel van de gravitatielenzen.

Zo af en toe ontdekken astronomen toevallige situaties in het heelal waarbij een zwaar voorgrondobject het licht van een verder weg gelegen sterrenstelsel, dat er precies achter staat, afbuigt.

Het resultaat is een vergrote en vervormde afbeelding van het verre stelsel. In extreme gevallen zijn zelfs meervoudige afbeeldingen van het verre stelsel te zien en soms wordt het stelsel zelfs afgebeeld als een ring. Meestal zijn de gevolgen van het gravitatielenseffect echter veel subtieler.

Donkere materie

Door de vervormde afbeeldingen van sterrenstelsel te analyseren, hopen astronomen meer te weten te komen over verdeling van de zogeheten donkere materie in het heelal. Deze onwaarneembare substantie, die geen licht uitzendt maar wel zwaartekrachtsaantrekking uitoefent, vormt naar schatting meer dan 85 procent van alle materie in het heelal.

GREAT 2010 is met name gericht op zwakke gravitatielenseffecten. Deelnemers krijgen duizenden subtiel vervormde afbeeldingen van sterrenstelsels voorgeschoteld en moeten door middel van beeldanalyse erachter zien te komen welke rol de donkere materie bij de beeldvervorming speelt.