SWIFTERBANT - De menselijke resten die in september zijn gevonden bij de archeologische opgraving bij Swifterbant zijn van een vrouw. Zij is vernoemd naar de vinder van het graf en heet nu Michelle.

Hoe oud de vondst is moet nog verder worden uitgezocht, maar vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat het graf dateert uit de periode tussen 8000 en 4500 voor Christus. Dat heeft de provincie Flevoland maandag laten weten.

Naar schatting is Michelle tussen de 30 en 40 jaar oud geworden en was ze ongeveer 1 meter 60 lang. Om de juiste leeftijd van de vondst vast te stellen is nog vier maanden onderzoek nodig.

Als het skelet net zo oud is als de omliggende vondsten, dan gaat het om het oudste skelet dat in Nederland is gevonden. Bij de opgraving zijn inmiddels ook meer dan 100.000 stukjes vuursteen gevonden, 60 haardkuilen en 30 eiken.

Unieke vondst

De provincie spreekt van een unieke maar dure vondst. De totale kosten van de opgraving zijn opgelopen tot 5,4 miljoen euro. Daarvan hebben de gemeente Dronten en het Rijk 1,9 miljoen euro bijgedragen.

De rest kwam voor rekening van de provincie. Als alle onderzoeken naar Michelle afgerond zijn, wordt ze tentoongesteld in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

Binnen twee jaar moet ook het wetenschappelijk rapport over de opgraving gereed zijn. Pas dan kan worden vastgesteld hoe belangrijk de vindplaats is.