AMSTERDAM – Als baby’s of jonge kinderen andere mensen zien gapen, hebben ze in tegenstelling tot volwassenen niet de neiging om zelf ook te geeuwen. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld.

Jonge kinderen kopiëren bijna nooit een geeuw van iemand anders totdat ze de leeftijd van vijf jaar bereiken.

Vermoedelijk is hun brein voor die tijd nog niet genoeg ontwikkeld om de gevoelens van empathie te ontwikkelen die waarschijnlijk ten grondslag liggen aan een besmettelijke geeuw.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Stirling in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Hersenontwikkeling

“Mensen die hoog scoren op het gebied van empathie, vertonen veel vaker de besmettelijke vorm van gapen”, verklaart hoofdonderzoeker Jim Anderson in de Britse krant The Daily Telegraph. “En uit verschillende onderzoeken blijkt dat het deel van het brein dat ons in staat stelt om empathie te voelen nog in ontwikkeling is gedurende de kindertijd.”

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door het gedrag te bestuderen van 22 baby’s en  kinderen die naar filmbeelden van gapende mensen en dieren keken. Uit het onderzoek bleek dat de kinderen bijna nooit een geeuw kopieerden van de gefilmde personen of dieren.

Leeftijden

Kinderen die vijf tot elf jaar oud zijn, zijn volgens de onderzoekers soms al wel vatbaar voor een ‘besmettelijke' geeuw. “In elke leeftijdsgroep tot de leeftijd van 11 jaar neemt het aantal kinderen toe dat geeuwen overneemt van anderen”, verklaart Anderson.

“Op 11-jarige leeftijd zijn kinderen net zo gevoelig voor een besmettelijke geeuw als volwassenen”, aldus de wetenschapper.