AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben met het genetisch materiaal van het beroemde gekloonde schaap Dolly vier genetische kopieën van het dier op de wereld gezet.

De vier klonen van schaap Dolly zijn drieënhalf jaar geleden al gekweekt door onderzoekers van de Universiteit van Nottingham. De schapen worden gebruikt voor onderzoek naar de levensduur van gekloonde dieren en hun mogelijk verhoogde vatbaarheid voor ziektes.

Onderzoeksleider Keith Campbell heeft het bestaan van de klonen bekend gemaakt tijdens een debat van het Europees Parlement over klonen en dierenwelzijn, zo meldt New Scientist. “Dolly leeft nog”, aldus Campbell. “Genetisch gezien zijn deze vier schapen Dolly’s.

Longontsteking

Het originele schaap Dolly werd in 1996 geboren en was ‘s werelds eerste kloon van een volwassen dier. Wetenschappers lieten Dolly in 2003 inslapen toen ze last kreeg van voortijdige artritis en een longontsteking.

Het is nooit bewezen dat die gezondheidsproblemen een direct gevolg waren van het kloonproces, ook al nemen veel wetenschappers dat wel aan.

“Dolly stierf aan een virale longziekte die veel voorkomt onder schapen die in stallen leven en uit dezelfde waterbak drinken”, verklaart Campbell op BBC News.

Verbeterde techniek

Campbell verwacht dat de nieuwe Dolly’s niet vroegtijdig zullen overlijden. De dieren verkeren volgens hem in goede gezondheid, mede doordat de kloontechnieken sinds de geboorte van het eerste schaap Dolly zijn verbeterd.

“We hebben enkele jaren gewerkt om de technologie te verbeteren en beter te begrijpen", verklaart de Campbell. "We hebben de nieuwe klonen van Dolly gecreëerd, omdat we vooruitgang hebben geboekt."

"Gekloonde schapen kunnen tegenwoordig normale leeftijden bereiken van tien of elf jaar”, aldus de wetenschapper.