ROME - Voor de tweede keer deze maand is een bouwwerk in Pompeii ingestort. Een 12 meter lange muur die het Huis van de Moralist (Casa del Moralista) in de archeologische vindplaats bij Napels beschermde, heeft het dinsdag na hevige regen begeven.

Dat heeft een archeologisch medewerkster in Pompeii gezegd.

Op zaterdag 6 november stortte de stenen school in waar gladiatoren zich vermoedelijk voorbereidden op de gevechten in de nabijgelegen arena.

Pompeii werd in het jaar 79 bedolven bij een uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Volgens de zegsvrouw is de muur tijdens de Tweede Wereldoorlog ook ingestort.

Hij is toen weer opgebouwd, maar de zware regen van de afgelopen dagen was het bouwwerk te veel. ''De muur was gebouwd van oude stenen. We zullen die verzamelen en hergebruiken, precies zoals de vorige keer'', aldus de archeologe.

Gedragsregels

De muur bevindt zich in het gebied dat niet voor het publiek toegankelijk is. Het Huis van de Moralist wordt zo genoemd, omdat de eigenaar op de muur van zijn woning gedragsregels voor zijn buren en bezoekers schreef , zoals Let op ons linnengoed en Laat water uw voeten reinigen.

De Italiaanse minister van Cultuur, Sandro Bondi, die onder vuur kwam te liggen na de instorting van de gladiatorenschool, waarschuwde dinsdag voor ''nutteloze paniekzaaierij''.

Hij onderstreepte dat de situatie in Pompeii door deskundigen nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Volgens Bondi heeft de muur geen kunstzinnige, archeologische of historische waarde.

Bezuinigingen

Deskundigen wijten de problemen in Pompeii onder meer aan de bezuinigingen op de cultuurbegroting van de huidige regering. In juli 2008 kondigde Rome de noodtoestand voor de stad af. Pompei, sinds 1987 werelderfgoed, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Muur Pompeii ingestort