AMSTERDAM - Koppels met een bovengemiddeld aantrekkelijk uiterlijk krijgen mogelijk om evolutionaire redenen vaker een dochter dan een zoon. Dat zou blijken uit een controversiële wetenschappelijke studie.

Voor mensen met een aantrekkelijk uiterlijk is het evolutionair gezien waarschijnlijk beter om een dochter te krijgen dan een zoon. Meisjes hebben namelijk meer voordeel van een mooi uiterlijk dan jongens.

Dat schrijft psycholoog Satoshi Kanazawa van de London School of Economics in het wetenschappelijk tijdschrift Reproductive Sciences.

Reproductie

“Fysieke aantrekkelijkheid is een kwaliteit die universeel wordt beschouwd als positief”, verklaart Kanazawa in het de Britse krant The Independent. “Maar deze eigenschap draagt meer bij aan het reproductieve succes van vrouwen dan aan dat van mannen. Daardoor zou je kunnen stellen dat fysiek aantrekkelijke ouders eerder dochters zullen krijgen dan zoons.”

Kanazawa onderbouwt zijn theorie met gegevens van de Britse National Child Development Study uit 1958. Bij dit onderzoek werden ruim 17.000 kinderen op 7-jarige leeftijd beoordeeld op aantrekkelijkheid door hun leraren.

Erfelijke eigenschappen

Toen alle kinderen eenmaal volwassen waren en de leeftijd van 45 jaar hadden bereikt, werd hen gevraagd naar hun nakomelingen. Uit de studie bleek dat de deelnemers die op jonge leeftijd als bovengemiddeld aantrekkelijk waren beoordeeld vaker een dochter dan een zoon hadden gekregen.

Volgens Kanazawa bevestigen de resultaten van het onderzoek de zogenaamde Trivers-Willard hypothese. Deze theorie gaat er vanuit dat het geslacht van de nakomelingen van koppels wordt beïnvloed door hun erfelijke eigenschappen.

Als een stel veel eigenschappen doorgeeft die vooral een meisje van pas komen, zullen ze volgens de Trivars-Willard hypothese dus ook eerder een dochter krijgen.

Omstreden

De beweringen van Kanazawa zijn echter erg omstreden. Veel wetenschappers vinden zijn theorieën te kort door de bocht. Hij zou onvoldoende wetenschappelijk bewijs hebben verzameld.

Zelf gelooft Kanawa echter dat zijn bevindingen vooral in twijfel wordt getrokken, omdat ze in tegenspraak zijn met ‘menselijke idealen’. “Veel van mijn ideeën lijken misschien immoreel en kwetsend”, zegt hij. “Maar de menselijke natuur is simpelweg niet politiek correct.”