Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Nieuwe kwallensoort ontdekt in Oosterschelde

WAGENINGEN - In de Oosterschelde is een voor Nederland nieuwe kwallensoort ontdekt, het trompetsteelkwalletje.
Door ANP

Dat heeft de Stichting Anemoon, die zich bezighoudt met mariene biologie, zaterdag gemeld via de website Natuurbericht.nl.

De soort is in juni gefotografeerd door een sportduikster. Maar pas nu heeft een neteldierenexpert vastgesteld dat het de eerste opname van een zogenoemde ‘haliclystus salpinx’ in Nederlandse wateren betreft.

Het diertje is slechts drie millimeter groot. Het is de tweede steelkwalsoort die op de Nederlandse kust is aangetroffen.

Neteldieren

Steelkwalletjes behoren tot de neteldieren, net als bijvoorbeeld koralen en anemonen. Ze hebben deze naam gekregen omdat ze een centrale steel waarvan de holte aan de binnenzijde de maag vormt. Ze vangen voedsel in het zeewater met netelcellen op hun tentakels.

Een zegsman van de Stichting Anemoon meldt in een toelichting dat ''biodiversiteit sowieso altijd aan dynamiek onderhevig is.’’

Trompetsteelkwal

Hij speculeert dat de trompetsteelkwal, die zich volgens de kenner vooral in koude wateren in het Arctisch gebied bevindt, mogelijk in de Oosterschelde is beland na de twee strenge winters. ''Maar die veronderstelling valt, hoe logisch ook, op basis van één kwal niet wetenschappelijk te onderbouwen.’’

De vondst door middel van een foto van een sportduiker past wel in een trend die zich de laatste jaren doorzet, namelijk het vinden van unieke diersoorten door toevallig kiekjes die niet-biologen onder water maken.

Camera

''Sportduikers hebben steeds vaker een camera bij zich waarmee ze onbedoeld zaken vastleggen die voor mariene biologen van onschatbare waarde kunnen zijn.''

Aanbevolen artikelen