AMSTERDAM – Vrouwelijke vlinders die op relatief hoge leeftijd nog steeds vrijgezel zijn, besteden meer tijd aan het zoeken naar een partner. Dat hebben Zweedse wetenschappers vastgesteld.

Vrouwtjes van de in Europa veel voorkomende vlindersoort bont zandoogje worden actiever als ze op latere leeftijd nog geen partner hebben gevonden. In hun laatste vruchtbare levensfase brengen de 'oude vrijsters' maarliefst 55 procent van hun dag in de lucht door, vermoedelijk in de hoop dat ze worden opgemerkt door mannetjes.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Stockholm in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Biologische klok

Volgens hoofdonderzoeker Martin Bergman wijzen de uitkomsten van het onderzoek er op dat het evolutionair gezien niet aantrekkelijk is voor vrouwelijke vlinders om lang vrijgezel te blijven, omdat hun biologische klok al snel begint te tikken.

“De theorie van seksuele selectie suggereert dat een vrouwelijke vlinder een hoge prijs betaalt voor het vrijgezel zijn, omdat haar tijd om eitjes te leggen en jongen te voeren langzaam opraakt”, verklaart Bergman op BBC News.

Vliegtijd

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door twee maanden lang het gedrag van het bont zandoogje te bestuderen. Ze ontdekten dat oudere, vrijgezelle vrouwtjes gemiddeld maarliefst 35 procent meer tijd aan vliegen besteedden dan vrouwtjes die wel een partner hadden, of veel jonger waren.

“Ons onderzoek toont naar mijn idee voor het eerst statistisch aan dat vrouwelijke vlinders hun gedrag veranderen naarmate ze een hogere leeftijd bereiken”, aldus Berman.