AMSTERDAM - Onderzoekers hebben in een museum in Thailand het fossiel van een honderd miljoen jaar oude krokodil gevonden.

Dat zeiden zij donderdag. De krokodillensoort had langere poten dan hedendaagse krokodillen en at voornamelijk vis. Dat zou blijken uit zijn gebit.

"Ze leefden op land en konden niet erg hard rennen", aldus Komsorn Lauprasert, wetenschapper van de universiteit Mahasarakham.

Het fossiel is zo'n vijftien centimeter lang en werd opgegraven in de provincie Nakhon Rathchasima, ook Korat genoemd. Het werd niet als nieuwe soort gezien en belandde in een museum, waar het in 2006 werd herontdekt.

Khoratosuchus jintasakulie

De soort is Khoratosuchus jintasakulie gedoopt, naar de provincie Korat en Pratueng Jintasakul, aldus de directeur van het Noordoostelijk Onderzoeksinstituut voor Versteend Hout en Minerale Bronnen. De vondst is beschreven in een artikel van de Geological Society of London.

Het noordoosten van Thailand is de afgelopen jaren een belangrijke onderzoeksplek geworden voor paleontologen.

In de zogenaamde dinosaurus-riem, een plek waar sedimentair gesteente uit het Mesozoïcum door het aardoppervlak puilt, zijn tal van prehistorische fossielen gevonden.