AMSTERDAM - Uit onderzoek van de Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealth Group Inc. blijkt dat in 2020 meer dan de helft van de Amerikanen of prediabetes heeft, of diabetes krijgt als de huidige trends aanhouden.

Dat meldt de wetenschappelijke nieuwssite Physorg woensdag.

Volgens het rapport van de ziektekostenverzekeraar hebben naar schatting 27 miljoen Amerikanen suikerziekte en verkeren nog eens 67 miljoen in een ongediagnosticeerde staat van prediabetes.

Prediabetes is de aandoening die optreedt wanneer de bloedglucosespiegel hoger is dan normaal, maar niet hoog genoeg voor een diagnose van diabetes.

Uit het rapport blijkt ook dat mensen meerdere jaren voordat zij daadwerkelijk diabetes krijgen de voorloper met zich mee dragen. Dit betekent dat er meerdere mogelijkheden zijn om te voorkomen dat mensen met prediabetes ook daadwerkelijk suikerziekte ontwikkelen.

Overgewicht

Diabetes wordt geassocieerd met overgewicht en obesitas. Volgens het onderzoek hadden in 2008 naar schatting 68,3 procent van de Amerikanen overgewicht. Dit aantal stijgt elk jaar.

Volgens de ziektekostenverzekeraar zouden de kansen om diabetes te ontwikkelen behoorlijk verminderen als die groep vijf procent of meer gewicht verliest en meer beweegt.

De groep kost de overheid naar schatting aan het eind van de eeuw jaarlijks 500 miljard dollar. Dit jaar kosten diabetespatiënten de overheid 194 miljard dollar.