AMSTERDAM - De Russische premier Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Wen Jiabao hebben dinsdag een overeenkomst gesloten om de tijgerpopulatie wereldwijd in 2022 te verdubbelen.

Samen met een aantal Aziatische landen gaan zij proberen de diersoort van uitsterving te redden.

Dat meldt Reuters woensdag. In de afgelopen eeuw is het aantal wilde tijgers met 40 procent gedaald.

Van een aantal populaties wordt verwacht dat ze binnen twintig jaar uitgestorven zijn. Op dit moment leven er 3,200 tijgers in het wild, ten opzichte van 100,000 wilde tijgers in de vorige eeuw.

Tijgerbalsem

De daling van het aantal wilde tijgers is het gevolg van stroperij. In India en China worden de lichaamsdelen van de diersoort gebruikt voor traditionele medicijnen, waaronder tijgerbalsem.

Poetin, wiens land een van de 13 thuislanden is voor de wilde tijgers, organiseerde de Tijgertop samen met Wen Jiabao en de afgevaardigden van de andere Aziatische landen. De conferentie wordt gezien als de belangrijkste bijeenkomst in de geschiedenis om een enkele diersoort te redden.

Volgens de Russische premier is de huidige situatie van wilde tijgers ‘catastrofaal’. “Het is erg belangrijk om dit schitterende, keizerlijke dier te redden van uitsterving voor de generaties van de toekomst”, aldus Poetin.

Stroperij

De overeenkomst is gericht op sterke maatregelen om stropers en ontbossing te stoppen. Volgens de coördinators van de Wereldbank en natuurbeschermingsorganisatie WWF wordt de aankomende vijf jaar 350 miljoen dollar ingezet om de diersoort te redden.

Poetin, die zelf een welp kreeg voor zijn 56e verjaardag, komt op deze manier de groeiende milieugroepering in zijn land tegemoet.