AMSTERDAM - Haaien behoren tot de meest succesvolle jagers in zee, omdat ze extra wendbaar zijn door minuscule schubben op hun huid. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

De nauwelijks zichtbare schubben op de huid van haaien zorgen er voor dat het water gemakkelijker langs hun lichaam stroomt. De dieren zijn daardoor in staat om op volle snelheid bochten van ruim 60 graden te maken.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Alabama zijn haaien vooral door de opbouw van hun huid zeer succesvolle jager. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Physical Society.

Golfbal

“Als je kijkt naar de huiden van dieren zijn die bijna nooit glad”, verklaart hoofdonderzoekster Amy Lang op nieuwssite Physorg.com. “Ze hebben patronen in hun huid om stroming van lucht of water te controleren.”

“Je kunt het vergelijken met de putjes in een golfbal die er voor zorgen dat de bal verder vliegt”, aldus Lang. “Wij geloven dat de schubben van haaien eenzelfde soort doel dienen.”

Computermodel

De bevindingen van de wetenschappers zijn gebaseerd op metingen van de schubben van haaien. Ook berekenden de onderzoekers de invloed van waterstroming op de zwembewegingen van de roofvissen met behulp van een computermodel.

Door de vorm van de schubben zijn de dieren extra wendbaar, ook als ze op volle snelheid zwemmen, zo bleek uit het onderzoek. De schubben komen ook alleen voor op lichaamsdelen die bij het zwemmen veel te maken krijgen met weerstand van het water.