AMSTERDAM – Mensen met veel moedervlekken op hun huid blijven lichamelijk gezien langer jong. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld.

Mensen met een groot aantal moedervlekken beschikken gemiddeld genomen over lange telomeren (stukjes DNA die betrokken zijn bij de deling van cellen). Hun lichaamscellen kunnen zich daardoor relatief goed vernieuwen.

Wetenschappers van het King’s College in Londen hebben die bevindingen gepresenteerd op een conferentie van de Royal Society of Medicine.

Botziekte

Volgens de onderzoekers zorgen de lange telomeren er voor dat het verouderingsproces van de huid, botten, het hart en de spieren minder snel gaat. Mensen met meer dan honderd moedervlekken zouden daardoor bijvoorbeeld 50 procent minder kans hebben om de botziekte osteoporose te ontwikkelen.

“Sommige mensen hebben twee moedervlekken, andere hebben er 600”, verklaart hoofdonderzoeker Veronique Bataille op Medical Daily. “Maar als je een patiënt hebt met veel moedervlekken veroudert het lichaam van zo iemand bijna altijd langzamer, hebben we gemerkt."

Pigment

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het aantal moedervlekken bij 1200 tweelingen te vergelijken. Vervolgens brachten ze in kaart aan welke ouderdomsziektes de proefpersonen leden.

Uit het onderzoek bleek duidelijk dat de lichamen van mensen met veel moedervlekken over het algemeen minder snel verouderden.

Moedervlekken ontstaan door afwijkingen in het pigment van de huid. De plekjes zijn niet aangeboren, maar beginnen in de eerste levensjaren te ontstaan. Gemiddeld hebben mensen tussen de 30 en 40 moedervlekken.

Wonderzalf

Volgens de wetenschappers zal het onderzoek niet leiden tot behandeling waardoor mensen met weinig moedervlekken ook kunnen profiteren van een vertraagd verouderingsproces.

“We hebben een DNA-systeem dat in de loop van miljoenen jaren evolutie is ontstaan”, aldus Bataille. “We kunnen niet zomaar een zalfje produceren dat hetzelfde effect heeft.”

Overigens hebben personen met veel moedervlekken wel een verhoogde kans op huidkanker. Waarschijnlijk ontstaat ook dat risico doordat hun huidcellen zich sneller vernieuwen.