AMSTERDAM - De Romeinse stad Forum Hadriani die op de plaats lag van het huidige Voorburg, is tijdelijk een informele hoofdstad van het Romeinse rijk geweest.

Dat concludeert onderzoeker Tom Buijtendorp, die 15 december promoveert aan de VU in Amsterdam. Volgens hem verbleef keizer Hadrianus in Nederland en bestuurde hij in die tijd het rijk vanuit Forum Hadriani.

De Nederlands-Romeinse stad was volgens Buijtendorp een stuk belangrijker dan gedacht. De stad leek qua inwonertal en omvang namelijk meer op een gemiddelde Romeinse plaats dan bijvoorbeeld de beroemde stad Pompeii.

Forum Hadriani was ongeveer elf hectare groot en had rond de duizend inwoners. De stad speelde ook een belangrijke strategische rol.

Keizer Hadrianus

Keizer Hadrianus, die tussen 117 en 138 regeerde, wordt gezien als een van de grootste Romeinse strategen.

Hij verbleef vermoedelijk enkele weken in Nederland. Uit resten die door het hoge grondwater goed geconserveerd zijn gebleven, blijkt dat het stadsontwerp van Forum Hadriani een weerspiegeling is van de strategie van Hadrianus.

Het onderzoek geeft een zeldzame analyse van het economische en strategische belang van de stad. Forum Hadriani was nauw verweven met de grensstreek. Via een vlootstation was de stad verbonden met de Rijn.

Archeologie

Buijtendorp is werkzaam in het bedrijfsleven en heeft veel belangstelling voor archeologie. Hij heeft dertig jaar over het onderzoek gedaan.

Buijtendorp onderzocht onder meer wijnvaten, dakpannen, stukken pilaar en een stadsplattegrond. De vondsten waren al eerder gedaan, maar in een la van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden terechtgekomen.