Zaterdag 24 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Soortenrijkdom Amazonegebied heel oud'

AMSTERDAM - De oorsprong van de soortenrijkdom in het Amazonegebied hangt nauw samen met de gebergtevorming van de Andes. Daardoor is de biodiversiteit in het gebied veel ouder dan tot nu toe werd aangenomen.
Door ANP

Dat blijkt uit onderzoek door een internationaal team onder leiding van Carina Hoorn van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De resultaten staan vrijdag in het blad Science.

Volgens het team, waarin ook mensen van NCB Naturalis en de Universiteit Utrecht zitten, begonnen de huidige ecosystemen in het Amazonegebied zich te vormen nadat de eerste afzettingen van de Andes het laagland bereikten. Dat was 23 miljoen jaar geleden.

De oorsprong van de soortenrijkdom gaat daarmee veel verder terug dan tot nu toe werd aangenomen. Veel wetenschappers zijn niet verder teruggegaan dan 2,6 miljoen jaar geleden, de tijd van het Kwartair. Zij gingen er van uit dat de ijstijden de drijvende kracht achter de biodiversiteit van het laagland van het Amazonegebied waren.

Meer regen

Het onderzoeksteam beschrijft in het artikel in Science de ontwikkeling van de landschappen en van de planten en dieren. Door de vorming van het gebergte kwam er meer regen en daardoor spoelde grond weg. In die aarde zaten grote hoeveelheden voedingsstoffen. Rivieren voerden alles het Amazonegebied in en daarmee kwam de ontwikkeling van de landschappen op gang.

Het regenwoud ontstond uit een landschap met verschillende bodemtypen. Het bos ontwikkelde zich van de uitlopers van de Andes tot aan het centrale Amazonegebied.


Lees meer over:

Amazone

Aanbevolen artikelen