Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Helft minder sterfte door checklist

AMSTERDAM - Als artsen en verpleegkundigen gebruikmaken van een nieuwe uitgebreide checklist daalt de sterfte rond operaties in Nederland met de helft. De lijst is ontwikkeld door het Academisch Medisch Centrum.
Door Novum

De resultaten worden donderdag gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voerde in 2008 al een checklist in. De lijst van het AMC gaat echter veel verder.

Met de lijst wordt te opereren patiënt een aantal keer van opname tot ontslag gecontroleerd.

Nalopen

De behandelaars moeten bijna honderd punten nalopen, zoals aanwezigheid van foto's en documenten, bekendheid met allergieën en medicatie bij ontslag. Alleen als alles in orde is, kan de patiënt naar de volgende stap.

Het AMC heeft voor het onderzoek in zes ziekenhuizen gegevens verzameld van bijna vierduizend patiënten.

Het ziekenhuis bestudeerde eerst gegevens van operaties voor de invoering van de checklist en nogmaals drie maanden na invoering ervan. Het gebruik van de nieuwe checklist halveerde de sterfte.

Verrast

In de oude situatie overleed ongeveer 1,5 procent van de geopereerde patiënten, na het gebruik van de lijst daalde dat naar 0,7 procent.

De uitkomsten zijn vergeleken met patiënten uit vijf ziekenhuizen waar geen nieuwe checklist is gebruikt. Daar werd geen verandering in sterfte gevonden.

Onderzoeksleider Marja Boermeester, chirurg in het AMC, noemt het resultaat van de studie opzienbarend. "Zelfs wij zijn verrast door het enorme effect op de sterfte."


Lees meer over:

AMC

Aanbevolen artikelen