CAPE CANAVERAL – De lancering van spaceshuttle Discovery is vrijdag opnieuw uitgesteld, deze keer nadat een lek was gevonden in een brandstoftank.

Een woordvoerder van het Amerikaanse Nationale Lucht- en Ruimtevaartagentschap NASA maakte dat bekend.

Het was al het vijfde uitstel van de lancering van het ruimteveer sinds maandag. Technische problemen en slecht weer verhinderden de vorige pogingen.

De lancering stond gepland voor vrijdagavond 20.04 uur Nederlandse tijd. Technici stuitten op het lek, twee uur nadat ze waren begonnen om de brandstoftank met vloeibare waterstof te vullen. Het gaatje zat in de bevestiging van een pijpje aan de tank.

Managers van de NASA bepaalden later op de dag dat de lancering deze maand niet meer zal plaatshebben. De volgende mogelijkheid dient zich aan tussen 1 en 5 december.

Robot

De Discovery moet op zijn elfdaagse missie zes Amerikanen en een op de mens lijkende robot, Robonaut 2, naar het Internationaal Ruimtevaartstation (ISS) brengen. De bemanning neemt ook een soort extra kamer mee om het ruimtestation uit te breiden.

Na terugkeer gaat het 26 jaar oude ruimteveer met pensioen. Daarna wordt het waarschijnlijk verkocht aan een museum. De NASA heeft nog twee andere spaceshuttles, die jonger zijn.