AMSTERDAM – Grote bomen maken woonwijken mogelijk minder aantrekkelijk voor inbrekers. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Inbraken komen gemiddeld minder vaak voor bij huizen in gebieden waar veel hoge bomen staan.

Mogelijk zorgen bomen met een groot formaat er voor dat een wijk een verzorgder uiterlijk heeft, waardoor inbrekers veronderstellen dat de bewoners waakzamer zijn dan mensen in andere buurten.

Dat schrijven onderzoekers van het Pacific Northwest Research Station in het wetenschappelijk tijdschrift Environment and Behaviour.

Pakkans

“Wij geloven dat grote bomen criminaliteit kunnen terugdringen omdat ze aan een potentiële crimineel het signaal afgeven dat er goed voor de buurt wordt gezorgd en dat er dus een grote kans is dat een inbreker zal worden gepakt”, verkaart hoofdonderzoeker Geoffrey Donovan in de krant USA Today.

De onderzoekers ontwikkelden hun theorie naar aanleiding van een onderzoek waarbij ze 2813 gezinswoningen bestudeerden. Ze zetten het aantal gepleegde inbraken in de verschillende huizen af tegen het aantal en het formaat van de bomen die in de directe omgeving groeiden.

Zicht

Overigens waarschuwen de wetenschappers dat criminaliteit alleen wordt teruggedrongen door zeer grote bomen waarvan het bladerendak boven het huis uit steekt. Als een boom kleiner is, ontnemen de takken het zicht op een woning. Daardoor zou een huis juist aantrekkelijker kunnen worden voor inbrekers.

Volgens hoofdonderzoeker Donovan is een grote boom in theorie een prettig alternatief voor een inbraakalarm.

“Een inbraakalarm kan inbrekers ook afschrikken, maar zo’ n systeem zorgt niet ook nog eens voor schaduw op een zonnige dag”, aldus de wetenschapper.