ZWOLLE - Meisjes krijgen op steeds jongere leeftijd anorexia nervosa, blijkt uit cijfers die donderdag in Zwolle zijn gepresenteerd tijdens een congres over eetstoornissen.

Dat heeft de Groningse hoogleraar psychiatrie Wijbrand Hoek bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Volkskrant.

Hoek en zijn collega's tellen sinds 1985 het aantal nieuwe gevallen van anorexia.

Zij gaan uit van de gegevens van zo'n zestig huisartsen, die in totaal ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking in hun patiëntenbestand hebben. Elk geval wordt door deskundigen beoordeeld voordat het in de cijfers wordt meegenomen.

Oorzaak

In de jongste leeftijdscategorie (15 tot 19 jaar) is het aantal meldingen in de periode 2005-2009 verdubbeld ten opzichte van de periode 1985-1989, terwijl het aantal gevallen in andere leeftijdsgroepen niet is toegenomen.

''Het lijkt erop dat meisjes steeds jonger anorexia krijgen'', concludeert Hoek.

De onderzoekers hebben niet kunnen vaststellen wat precies de oorzaak is van de toename. Mogelijk komt de ziekte echt vaker voor bij jonge meisjes, maar het kan ook zijn dat anorexia tegenwoordig eerder wordt onderkend door ouders en huisartsen.

Basisschool

''Ik denk dat het een combinatie van die twee factoren is'', zegt Hoek.

''Aan de ene kant is er natuurlijk meer informatie beschikbaar over eetstoornissen dan 25 jaar geleden, aan de andere kant zien we in de praktijk dat meisjes tegenwoordig al op de basisschool beginnen met lijnen. Dat leidt in veruit de meeste gevallen niet tot anorexia, maar kwetsbare meisjes lopen wel meer risico'', aldus de hoogleraar.