AMSTERDAM - Een hersentumor verstoort niet alleen hersenfuncties in zijn directe omgeving, maar ook in andere hersendelen die niet direct zijn aangetast.

Dat komt doordat de hersenen zich gedragen als een netwerk. Als één radertje hapert, hindert dat het functioneren van het gehele netwerk.

Dat heeft neuropsycholoog Linda Douw ontdekt aan de hand van onderzoek naar de symptomen van patiënten met hersentumoren en epilepsie. Zij promoveert op maandag 8 november aan het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam.

Sociaal netwerk

Douw vergelijkt de werking van de hersenen met die van sociale netwerken als Facebook. Dat bestaat uit lokale, hechte vriendengroepjes, waarvan de leden ook in slechts een paar stappen verbonden zijn met een willekeurig iemand aan de andere kant van de wereld.

Als in een van die lokale netwerkjes de communicatie verstoord is, beïnvloedt dat de communicatie in het hele systeem. Net zoals het uitvallen van een zoekmachine als Google verstrekkende gevolgen heeft voor de vindbaarheid van miljoenen andere websites.