AMSTERDAM - Archeologen hebben in Egypte de resten opgegraven van twee muren die farao Thoetmosis IV vermoedelijk bouwde om de sfinx van Gizeh te beschermen tegen zandstormen.

Onderzoekers van de Supreme Council of Antiquities zijn op de overblijfselen van de kleimuren gestuit bij een opgraving in de buurt van het Gizeh Plauteau, waarop de beroemdste sfinx van Egypte staat.

Volgens hoofdonderzoeker Zahi Hawass maakten de muren deel uit van een grote wand die rond 1400 voor Christus zou zijn aangelegd in opdracht van farao Thoetmosis IV om de sfinx te beschermen tegen rondwaaiend zand.

Droom

De muren zijn iets minder dan een meter hoog en respecievelijk 86 en 46 meter lang, zo meldt FoxNews. De ene kleiwand loopt van het noorden naar het zuiden, terwijl de ander van oost naar west loopt.

Thoetmosis IV kwam volgens een Egyptische legende op het idee om de muur te laten bouwen door een droom in zijn jeugd. In die droom vertelde de sfinx hem dat het zand rond zijn lichaam moest worden opgeruimd. Als Thoetmosis hiervoor zou zorgen, zou hij volgens de sfinx worden uitgeroepen tot koning van Egypte.

Omringd

Tot nu toe dachten historici dat Thoetmosis alleen een muur ten oosten van de sfinx had gebouwd. Uit de nieuwe bevindingen blijkt dat het beeld waarschijnlijk bijna helemaal omringd was door muren.