AMSTERDAM - Een vrouwelijke boa constrictor is twee keer in verwachting geraakt zonder te zijn bevrucht door een mannetje. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

De betreffende boa constrictor wordt gehouden aan de Staatsuniversiteit van North Carolina en heeft het leven geschonken aan 22 jongen zonder te zijn bevrucht door een mannetje.

Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Mannetjes

De vrouwtjesslang leeft in een ruimte met vier mannelijke boa constrictors, maar haar jongen zijn niet verwant aan die dieren, zo blijkt uit genetisch onderzoek.

“Het vrouwtje heeft niet één keer, maar twee keer een maagdelijke bevalling doorgemaakt”, verklaart hoofdonderzoeker Warren Booth op BBC News. “En dat ondanks het feit dat ze samenleeft met meerdere mannetjes en ook geslachtsgemeenschap met hen heeft gehad.”

Eerder ontdekten wetenschappers al dat maagdelijke geboortes ook voorkomen bij komodovaranen en sommige haaiensoorten.

Chromosomen

De jongen van de boa constrictor zijn extra bijzonder door hun genetische samenstelling. De slangen hebben twee keer dezelfde helft van van de genen van hun moeder geërfd. Daardoor hebben ze ook een nog nooit vertoond chromosomenpaar.

Normaal gesproken hebben mannelijke boa constrictors twee z-chromosomen, vrouwtjes hebben een z-chromosoom en een w-chromosoom. De jongen die zijn geboren zonder bevruchting hebben echter een ww-chromosoom.

Verrassend

Dat is nogal verrassend. “Eeuwenlang hebben we gedacht dat het ww-chromosoom helemaal niet kon bestaan”, aldus Booth.