AMSTERDAM – Jongens zijn sneller dan meisjes geneigd om hun jongere broertjes en zusjes te pesten. Dat blijkt uit een onderzoek van Italiaanse wetenschappers.

Kinderen die een oudere broer hebben, klagen vaker over pesterijen dan leeftijdsgenoten die een oudere zus hebben. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Florence in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Developmental Psychology.

Volgens de de wetenschappers kan het veel voorkomende pestgedrag van jongens worden verklaard aan de hand van hun ontwikkeling.

Hierarchisch

"Jongens zijn vaker dan meisjes hierarchisch ingesteld en houden hun positie in stand doormiddel van dagelijkse pesterijen”, verklaart hoofdonderzoekster Ersilia Menesini op nieuwssite ScienceDaily

Bij hun onderzoek ondervroegen de wetenschappers 195 kinderen die jongere of oudere broers en/of zussen hadden.

Alle deelnemers aan de enquête waren tussen de 10 en 12 jaar oud en moesten verschillende vragen beantwoorden over pesterijen in hun gezin, zoals zoals ‘word je wel eens gepest?’ en ‘Hoe vaak pest je zelf en waarom?’. Uit het onderzoek bleek dat oudere broers veel vaker pestgedrag vertoonden dan oudere zussen.

Beschermend

Volgens de onderzoekers speelt ook opvoeding een grote rol bij pestgedrag. “Meisjes leren vaak veel nadrukkelijker dat ze zich verantwoordelijk en beschermend moeten gedragen naar hun jongere broertjes en zusjes”, aldus Menesini.