AMSTERDAM – Mannen met een gele gezichtstint zijn het meest aantrekkelijk voor vrouwen. Dat hebben Britse wetenschappers aangetoond.

Als vrouwen een man op zijn uiterlijk moeten beoordelen, letten ze meer op zijn gezichtskleur dan op de vorm van zijn gezicht. Opvallend genoeg wordt vooral een geel getinte huid als aantrekkelijk beschouwd.

Dat schrijven onderzoekers van de Brunel Universiteit en de Universiteit van Bristol in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.

Gezondheid

Het is nog onduidelijk waarom vrouwen juist een gele tint prefereren bij mannen, zo meldt nieuwssite Discovery News. De wetenschappers vermoeden dat de gezichtskleur iets verraadt over de huidige gezondheid van een man.

“Deze bevindingen suggereren dat gezichtskleur belangrijker is dan de mannelijkheid van het gezicht”, schrijven de onderzoekers. “Onze onderzoeksresultaten komen overeen met de hypothese dat de huidige conditie van een mannelijke partner belangrijker is dan zijn opgebouwde weerstand tegen ziektes in het verleden.”

Flitser

De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door verschillende mannelijke proefpersonen te fotograferen zonder gebruik te maken van een flitser. De foto’s werden vervolgens gesorteerd op gezichtskleur en gezichtsvorm. Vervolgens moesten vrouwen bepalen welke foto’s het meest aantrekkelijk waren.
 

De vrouwen bleken veel vaker te kiezen voor mannen met een gele gezichtstint dan voor proefpersonen met een mannelijk gezicht. Hoe geler de huid, hoe aantrekkelijker een man over het algemeen werd gevonden, zo wees het onderzoek uit.