Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Computermodellen sporen agressie op

DEN HAAG - Agressieve treinreizigers kunnen met behulp van computermodellen worden betrapt. Onderzoeker Dirkjan Krijnders ontwikkelde een systeem dat raddraaiers aan de hand van geluid kan helpen opsporen.
Door ANP

Hij promoveert vrijdag aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek is mede gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Krijnders testte zijn model met geluid van een treinperron waar acteurs verschillende situaties naspeelden.

Het bleek in 45 procent van de gevallen agressief gedrag te herkennen. Hij testte zijn systeem ook in combinatie met een videodetectiesysteem dat eerder is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam (UvA) en dat agressie opspoort op basis van de hoeveelheid beweging in beeld.

Alarm

De twee systemen samen sloegen alarm bij 78 procent van de nagespeelde opstootjes.

In tegenstelling tot mensen, die in een drukke omgeving meestal moeiteloos een gesprek kunnen voeren, hebben computers er veel moeite mee geluiden van elkaar te onderscheiden.

Onzinnig

Spraakherkenners bijvoorbeeld raken snel van slag als zij te veel omgevingsgeluid te verwerken krijgen, met onzinnige uitvoer tot gevolg.

Daardoor is het ook lastig om geluidsherkenning te gebruiken voor alarmsystemen. Krijnders' werk is volgens de NWO een grote stap in de goede richting.


Lees meer over:
agressie

Aanbevolen artikelen