AMSTERDAM – Amerikaanse archeologen beweren dat ze de trouwlocatie hebben gevonden van de Indianenprinses Pocahontas en haar man.

De resten van de kerk waarin Pocahontas in het huwelijk trad met de kolonist John Rolfe zijn gevonden in Jamestown, de eerste permanente Britse nederzetting in Amerika.

Het gaat om enkele diepe gaten waarin waarschijnlijk ooit de houten fundamenten van de kerk hebben gestaan.

Archeologen van de organisatie Historic Jamestowne  hebben de overblijfselen van het gebouw ontdekt in een gebied dat nog niet eerder was onderzocht, zo meldt Discovery News.

Altaar

De wetenschappers vermoeden dat het kerkje in 1608 is gebouwd. Pocahontas zou er in 1614 op negentienjarige leeftijd haar jawoord hebben gegeven aan Rolfe. Het gebouw was waarschijnlijk 20 meter lang en had een rieten dak.

Op de plaats waar vroeger het altaar was, zijn verschillende graven gevonden. Ook die graven wijzen er op dat het ging om een Anglicaanse kerk van kolonisten. Prominente leden van een Britse gemeenschap werden in de zeventiende eeuw altijd in de buurt van het altaar in de kerk begraven.

Film

Pocahontas was de dochter van het stamhoofd van de Powhatan-Indianen die in het gebied rondom Jamestown leefden. In de Indianencultuur werd ze beschouwd als een prinses. Haar echte naam was Matoaka, de bijnaam Pocahontas kreeg ze in haar kindertijd. 

Over haar leven is ook een Disney-film gemaakt. In de film wordt beweerd dat Pocahontas met de beroemde kolonist John Smith trouwde. Ook zou de Indianendochter het leven van Smith hebben gered toen haar stamgenoten de ontdekkingsreiziger wilden executeren.

Dood

Uit archeologisch onderzoek is echter gebleken dat dit verhaal niet klopt. Pocahontas trouwde  met de minder bekende John Rolfe. Na het huwelijk ging ze door het leven als Rebecca Rolfe. Pocahontas stierf in 1617, de oorzaak van haar dood is onbekend