Zondag 3 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Columbus nam geen syfilis mee uit Amerika'

AMSTERDAM – De theorie dat Christoffel Columbus syfilis naar Europa bracht toen hij terugkeerde uit Amerika, blijkt niet te kloppen. Dat melden Britse wetenschappers na een onderzoek op eeuwenoude skeletten.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

De skeletten zijn opgegraven in Londen en vertonen duidelijk kenmerken van syfilis. Volgens wetenschappers van het Museum of London blijkt uit radiometrische datering dat de lichamen uit de dertiende en veertiende eeuw komen.

De bevindingen suggereren dat syfilis al voorkwam in Europa voor 1493, het jaar dat Columbus terugkeerde van zijn eerste reis naar Amerika. Dat meldt nieuwssite Physorg.com

Bulten

Tot nu toe gingen veel historici er vanuit dat de ontdekkingsreiziger de ziekte meebracht vanuit Amerika naar Europa. Maar volgens hoofdonderzoeker Brian Connell zijn de bewijzen voor de syfilisgevallen uit de dertiende en veertiende eeuw erg sterk.

Zo zit de schedel van een van de skeletten vol met bulten, een teken dat het bot ernstig was aangetast door de syfilis. Ook het gebit van de eeuwenoude patiënten was vergroeid.

Spaanse pokken

Syfilis is een seksueel overdragbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Toen antibiotica nog niet was uitgevonden, was de ziekte vaak dodelijk.

Europa werd in 1495 getroffen door een grote epidemie van syfilis. In Nederland werd de ziekte ‘de Spaanse pokken’ genoemd, omdat syfilis naar ons land zou zijn gebracht door Spaanse soldaten.

Aanbevolen artikelen