Dinsdag 28 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Flamingo’s gebruiken 'make-up' uit stuitklier

AMSTERDAM – Flamingo’s smeren hun lichaam in met een natuurlijk pigment om soortgenoten te verleiden. Dat hebben Spaanse wetenschappers ontdekt.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Flamingo’s verspreiden kleurpigmenten over hun veren om de aandacht te trekken van mogelijke partners. Het gaat om pigmenten die ze zelf produceren met hun stuitklier. Dat melden onderzoekers van het Biologisch Instituut van het Nationaal Park Doñana in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.

De flamingo’s verspreiden de natuurlijke make-up door met hun kop langs hun nek, borst en rug te wrijven. De substantie uit de stuitklier is vettig en heeft een roodachtige kleur, waardoor de veren van de vogels een kleurrijker aanzien krijgen.

Groepen

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door de activiteiten van flamingo’s in Spanje te observeren gedurende verschillende seizoenen. Ze ontdekten dat de vogels zichzelf vaker insmeerden met pigment in periodes van het jaar waarin ze veel in groepen leefden en op zoek gingen naar een partner. Hun veren waren in deze tijd dan ook veel feller van kleur.

De observaties suggereren dat de vogels zich bewust insmeren met het pigment om hun uiterlijk te verfraaien. “Onze bevindingen bij flamingo’s hebben belangrijke implicaties voor theorieën over seksuele selectie”, verklaart hoofdonderzoeker Juan Amat op nieuwssite ScienceDaily.

Seksuele selectie

“De onderzoeksresultaten wijzen uit dat vogels de kleur van hun veren manipuleren om een duidelijker signaal af te geven aan soortgenoten”, aldus Amat. 

Als de flamingo’s eenmaal een partner hebben gevonden en beginnen met broeden, besteden ze overigens minder aandacht aan het aanbrengen van make-up. De kleur van hun veren wordt dan  langzaam minder fel.

Aanbevolen artikelen